Wartościowy i smaczny składnik wielu potraw

Wartościowy i smaczny składnik wielu potraw

Wielu naszych rodaków chętnie sięga po ryż nawet mimo tego, że nie jest to roślina, która uprawia się w Polsce. Świetnie jednak nadaje się do różnych potraw więc nie powinno być zaskoczenia, że dość często ją spożywamy. W związku z tym, że ryż jest chętnie wybieranym dodatkiem w sklepach go nie brakuje, a wręcz przeciwnie występuje w wielu różnych odmianach, dzięki czemu każdy może wybrać produkt odpowiadający jego oczekiwaniom smakowym. Podstawowa propozycje to oczywiście ryż biały, oczyszczony, oferowany także w najniższej cenie. To swego rodzaju klasyka jeśli chodzi o proponowany nam ryż i najwięcej takich propozycji w sklepach się pojawia.

Jakie są rodzaje ryżu?

Jednak na ryżu białym rynek się nie kończy. Dostajemy także takie propozycje jak ryż brązowy, ryż jaśminowy czy ryż basmati. Tych propozycji w sklepach wielkopowierzchniowych jest naprawdę dużo i faktycznie każdy kto będzie wybierał ryż na pewno będzie miał szerokie pole manewru.

Wśród tych propozycji właśnie ryż jaśminowy jest przykładem cieszącego się u nas sporą popularnością ryżu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, a przez specjalistów określany jest jako ten ryż, który będzie wyborem zdrowszym niż ryż biały. Ma nieco dłuższe ziarna i delikatniejszy smak.

Dopasuj ryż do własnych upodobań

Wybór ryżu to kwestia indywidualnego wyboru. Każdy może mieć tutaj swoje upodobania, dla jednych lepszy będzie ryż biały, dla innych jaśminowy czy brązowy. Najważniejsze to znaleźć taką propozycję, która będzie odpowiadał gustom smakowym i wtedy faktycznie będzie można powiedzieć, że to wybór, z którego będziemy w 100% zadowoleni i ryż jaśminowy będzie gwarantował doskonały smak wszystkim naszym potrawom.

Redakcja