Jaśminowy – czy lepszy niż biały ryż?

Jaśminowy – czy lepszy niż biały ryż?

Ryż to jeden z najbardziej popularnych dodatków węglowodanowych do dań. Na całym świecie jest bardzo popularny i chętnie wybierany. Przez wiele osób oceniany jako ten dodatek, który będzie zdrowszy niż pszenica, dlatego wybierany jest niekiedy chętniej niż kluski.

Trzeba się liczyć z tym, że są takie propozycje, które również przez dietetyków nie będą mile widziane w diecie. najczęściej chodzi o ryż priboled czy klasyczny ryż biały, który podobnie jak oczyszczone zboże również ma formę węglowodanu prostego. Dlatego części polecany będzie ryż jaśminowy czy ryż brązowy jako ten zdrowszy wybór.

Dlaczego wybieramy jaśminowy ryż?

Jeśli chodzi o ryż jaśminowy właściwości jakimi się charakteryzuje to przede wszystkim produkt ma charakter bezglutenowy i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu jest to idealna propozycja dla tych osób, które są na diecie, albo dla tych osób, które zmagają się z cukrzycą. Obecnie to na pewno taka propozycja, na którą faktycznie warto zwrócić uwagę, w tym momencie ryż jaśminowy jest tym, który nie będzie powodował szybkiego skoku glukozy we krwi i dlatego będzie to odpowiednia propozycja na diecie.

Atrakcyjna ryżowa propozycja

Dostępny w sprzedaży ryż to oczywiście zróżnicowane propozycje jakie otrzymujemy. Należy jednak ryż potraktować jako ten dodatek do potraw, który warto wybierać, ponieważ jest smaczny, nadaje się do wielu dań a jeśli dodatkowo uda się nam wybrać odpowiedni rodzaj ryżu nie będziemy musieli się obawiać, że taki ryż będzie dla naszej sylwetki niebezpieczny. Wydaje się więc, że będzie to taka propozycja, którą faktycznie warto wybierać i co jakiś czas faktycznie do przygotowywanych dań dodawać ryż w tym również ryż jaśminowy.

Redakcja